AfyonNEREDE YİYELİMOdaTV YazılarıTürkiye

Afyon’da Nerede Ne Yenir?

Afyon’dan devam edelim…

Bu kez Afyon’daki mekan keşiflerimden ve nerede ne yiyeceğinizden bahsedeceğim.

SALİM USTA

Afyonkarahisar’da mutlaka uğramanız gereken restoranlardan biri. Özellikle tabağı tırnaklı pide ile döşeyip kemik suyu ile ıslattıkları ve pide yatağının üstüne de ilikli paça döşeyip yoğurtladıkları “Yoğurtlu Paça” spesiyallerini mutlaka denemenizi öneririm. Paçanın kolajeninden dudaklarınız birbirine yapışacak, böyle bir yemeği daha önce neden başka hiçbir yerde yemedim diye hayıflanacaksınız. 

Ayrıca Salim Usta’da yemeniz gereken bir diğer spesiyal de Tandırlı Keşkek. Saatlerce pişirilen keşkek helmeleniyor. Üstüne de tandır eti koyuyorlar. Oh mis!

Devam edelim…

MUSAKKA

Afyon’daki bir diğer esnaf lokantası. Burayı farklı kılan bir detay da kadın girişimi olması. 

Burada içinde zerre kadar hamur olmayan ama ismi Patlıcan böreğinin yanında, Afyon kebabı ve kaymaklı baklava gibi Afyon’a ait yöresel birçok lezzeti tadabilirsiniz.

KÖFTECİ İRFAN

Köfteci İrfan Afyonkarahisar esnafı için ikon olmuş durumda. Ben de her gittiğimde mutlaka mekanını ziyaret eder bir soğanlı köfte ekmeğini yerim. Türkiye’de sokak köfteciliğinin pirlerindendir İrfan Usta. Köftelerini ızgara ateşte (kömür) pişirmez ama diğer tüm malzemeleri ile birlikte lezzette doğru bir denge yakalar.

İrfan Usta’nın köfte sırası bekleyen müşterileriyle atışması, muhabbeti, onlara dua edilmesi köftelerinden daha meşhurdur. 

Afyonkarahisar’a giderseniz İrfan Usta’da köfte ekmek ve ayran üçlüsü ritüelini mutlaka yapmalısınız.

KABAKÇI HALİL USTA

Sadece bir konuda uzmanlaşan mekanlara bayılıyorum. Halil Usta’da isminden de anlayacağınız gibi “kabak” konusunda uzmanlaşmış biri. Türkiye’de kabakla yapılan ne kadar çeşit tatlı varsa Halil Usta’da hepsi var. 

Tatlısını yaptığı kabakları dükkanın dışına da içine de döşemiş. Dükkanının arka tarafına doğru bir fırını var. Tüm tatlılarını o fırında yapıyor. Çeşit çeşit kabak tatlısı var. 

Malum bir de Afyon’dayız. Dolayısıyla kaymağın da hasını tatlılarınızın üstüne battaniye yapınca durum bambaşka bir hal alıyor. 

Halil Usta şık giyimli, son derece sevimli, nev-i şahsına münhasır bir Afyon esnafı. Sohbet ederseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. 

Yalnız sadece dükkanı göreyim, iki de sohbet edeyim diye gidecek olursanız, bilin ki tatlısını yedirmeden asla bırakmaz…

Giderseniz benden de çok selam söyleyin.

ALTINAY LOKUM

Belki bilirsiniz Afyon’un kaymaklı lokumu ve sultan kaymaklısı meşhur. Bugün kaymaklı lokumun mucidi Şekerci Salih Efendi’nin torunları tarafından işletilen Altınay Lokum’da istediğiniz lokumu gözünüz kapalı alabilirsiniz. 

Ancak esas sadece kış aylarında yapılan “Kaymak Dolması” isimli kaymak şekeri ile kaplı kaymağın sunulduğu bir şaheser var ki denk gelirseniz mutlaka ama mutlaka deneyin. 

Söylediğim gibi “Kaymak Dolması” maalesef yazın yok. Kış aylarında giderseniz aklınızda bulunsun. Kaymak dolması yok ise lokuma talim etmeye devam…

Kaymak Dolması

KAYRA BÖREK

Afyonkarahisar’ın kendine has hamur işleri de var. “Bükme” ve “Ağzı Açık” ismi verilen börekler de bunlardan bazıları. Her kisi de halk tarafından bilinen ve oldukça sevilerek tüketilen börek türleri.

Kayra Börek bu anlamda tüketicilere çeşitler de sunuyor. Mesela bükmeyi mercimekli ya da patatesli tercih edebileceğiniz gibi ağzı açıkları da kıymalı veya peynirli olarak satın alabiliyorsunuz. 

Özellikle kahvaltı için çayın yanına enfes eşlikçiler.

Ağzı Açık

KANAAT PİDE FIRINI

Özellikle Afyon’lu esnafın çok iyi bildiği bir yemek geleneği var. Pide için kasaplarda “iç harcı” hazırlatma…

Afyon merkezde “Kasaplar Çarşısı”nda sorsanız herkesin parmakla işaret edeceği, ortak kullanımda tarihi bir fırın olan Kanaat Pide Fırını ise bu geleneğe en hakkıyla şahit olabileceğiniz yerlerden biri. 

Fırının hemen yan tarafındaki kasaptan (Yıldız Kasabı) ya da herhangi bir kasaptan hazırlatacağınız pide kıymasını alıp Kanaat Pide Fırınına götürüyorsunuz. Onlarda sizin özel hazırlattığınız kıyma harcından pidelerinizi gözünüzün önünde hazırlayıp sizden sadece pişirme ücreti alıyorlar. 

Bu kadar basit!

Kasap kıymanızı seçtiğiniz parça etten hazırlıyor. (Yağlı, yağsız ya da hayvanın hangi kısmından isterseniz…) Daha sonra bunları kıyma makinesinden çekiyor ve bir güzel baharatlıyor. (Tuz, karabiber ve paprika ile…) Siz de o malzemeleri alıp Kanaat Pide Fırınında pişirtiyorsunuz. Sonuç: Enfes lezzetli!

Bu geleneği ben de bu yıl ilk kez öğrendim ve Afyonkarahisar mutfağına saygım bir kez daha arttı. 

Ortak fırın kültürü olan şehirlerin gastronomisinin gelişmesi boşuna değil. 

Bir daha Afyonkarahisar’a gidecek olursam ilk lezzet durağım yine bu kasap ve fırın ikilisi olacak. 

Afiyetle kalın…

Salih Seçkin Sevinç

Odatv.com

*Bu yazının orijinali ilk olarak 28.02.2021 tarihinde Odatv’de yayınlanmıştır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı salih-seckin-sevinc-2-560x268-1-1-2.jpg

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

One thought on “Afyon’da Nerede Ne Yenir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir