GURME NOTLARIOdaTV Yazıları

Bana Bunları Yaşatan İzmir, Size Neler Yapmaz!

Bodrum’dan dönüş yolunda İzmir üzerinden İstanbul’a geldim ve İzmir rotam üzerinde keşfettiğim yeni yerlerden sizlere de bahsetmek isterim.

İlk durağımız Foça’dan bir kahvaltı mekanı…

ANTİK EV KAHVALTI, KOZBEYLİ, FOÇA

Foça’nın Kozbeyli köyünde özenilerek ortaya çıkarılmış çiçeği burnunda bir kahvaltı mekanı. Tüm ürünler seçmece. Mekanın dekorasyonu sizi direk bir zaman tüneline sokuyor. 60’lar, 70’ler, 80’lerden toplanmış bir sürü obje ile adeta bir müze gibi. 

Masaya kendi bahçelerinden getirdikleri körpe acı biberleri, domatesleri ve mini pişileri hafızamdan gitmiyor. 

YENİCE MEYHANESİ, FOÇA

Ufacık tefecik bir aile meyhanesi. Tüm mezeleri ve yemekleri bir karı koca yapıyor. Abdi Abi ve Rukiye Abla… Mezeler Rukiye Abla’dan yemekler Abdi Abi’den. 

Ciğer, köfte, kuzu kelle söğüş, uykuluk hepsi enfes. Hepsi minik porsiyonlar halinde masanıza servis ediliyor. Aile ortamı, aile yemekleri, enfes mezeler ve beş altı masalı bir mekandan şaşırtıcı lezzetler…

BOSTANLI YUFKACISI, BOSTANLI, İZMİR

Kuruluş 1979. Yufkacı deyip geçmeyin, yeni nesil yufkacı. Şimdi yeni nesil yufkacı nasıl olur diyeceksiniz… Yiğit Kara, bir zamanlar her sokak başında olan popüler bir mesleği, yani yufkacılığı kendine meslek olarak seçip babasından el almış. Daha sonra bayrağı daha da yukarı taşıyarak ürettikleri yufkalardan vakti olmayan kişiler için donuk ve pişirmeye hazır börekler üretmeye başlamış. 

Paçanga böreği, sigara böreği şu anda sardığı börekler ama ilerleyen günlerde börekleri çeşitleyeceği bilgisini de aldım. 

Yiğit, İzmir Karşıyaka’ya yufka ve donuk börek servisine de başlamış.

Dükkanın da hem dış cephesi hem de içerisi görmeye değer. İşini seven, enerjisi yüksek insanları işlerininin başında izlemek bana çok büyük keyif veriyor.

Tebrikler Yiğit. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir yufka dükkanı kurmuşsun.

Diğer yufkacılara da örnek olacağı kesin.

OFFAL FOOD, İZMİR

Offal İngilizce “Sakatat” anlamına geliyor. Hal böyle olunca bu lokantanın sakatat konusunda uzmanlaşan bir mekan olduğu ortada. 

İzmir söğüş, Arnavut ciğeri, Edirne ciğeri, beyin çeşitleri, ciğer sarmalar ve diğer sakatat çeşitleri say say bitmez…

Güzel olan; çalışanlarının -evet, söğüş ustasının bile- kadın olması ve anne evi temizliğinde, kalitesinde, bereketinde lezzetler ortaya koymaları.

Yiyeceğiniz bütün yemekler ise bol kepçe… 

İzmir Söğüş
Arnavut Ciğeri

NEUF PATISSERIE, BOSTANLI, İZMİR

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu İzmirli gençlerin açtığı Neuf, sizi tüm tatlıları ve kahveleri ile adeta Fransa’da bir kahveye ışınlıyor. Lezzetler de ultra parizyen. Bir kez oturdunuz mu kalkmak istemeyeceksiniz.

Paris Brest tatlılarını yedim ve kahve eşliğinde süper uyumluydu. Bostanlı’da ara sokakta bulunan bu keyifli dükkana da mutlaka uğrayın.

İzmir’i seviyorum.

Bana bir günde bunları yaşatan İzmir, sizlere neler yaşatmaz; varın tahmin edin.

Afiyetle…

Salih Seçkin Sevinç

*Bu yazının orijinali ilk olarak 23.08.2020 tarihinde Odatv’de yayınlanmıştır.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir