Diğer ListelerGenel YemeklerLİSTELER

Bez Sucuk Nedir?

Bez Sucuk’un böylesine lezzetli olmasının yanı sıra Tokat gibi önemli bir yörenin kültürel parçası olması bizi gururlandırıyor. Bugün, Bez Sucuk hakkında her şeyi hep birlikte ele alacağız. Haydi başlayalım!

Bez Sucuk Nedir?

Hani hepimizin evinde uygulanan o kurutma yöntemi var ya. Biber asılır, patlıcan asılır sonra kurutulur. İşte onu alıp ete uygulamışlar. Arada önemli bir faktör var; Mermerşahi denilen bez. Bu bez tülbent dokusunda ama daha sık dokunmuş yani hava alan bir bez. İşte o beze doldurularak fermente edilen mis gibi dana eti ise BEZ SUCUK! Yani bu sucuğa namını veren şey geleneksel yöntemler ile üretilmiş olması. Fabrikasyon sucuklardaki gibi işlem görmemesi.

Nasıl yapılır?

%100 dana etinden hazırlanan, sucuk baharatıyla yoğrulmuş et, Mermerşahi bezine doldurulur. Merdaneyle, et iyice beze yayılır. Bezlerin ağzı sımsıkı kapatılır. Hemen ardından gelin süsü edasıyla mutfağın en güzel köşesine asılır. Yaklaşık olarak 7-10 gün içinde kurutma işlemi gerçekleştirilir. O kuruma esnasında kavuştuğu görünüm bez sucuğu ilk kestiğinizde gönlünüze taht kurma garantili!

Bez sucuk kaç günde kurur?

Tokat Bez Sucukları, halen geleneksel yöntemler ile kurutuluyor. Eski toprak her şey lezzetli oluyor gerçekten ünü tesadüf değil. Bezlerin ağzı sıkıca bağlanır demiştik ya, ondan sonra rüzgâr istiyor bu sucuk. Kurudukları yerin rüzgârlı olması çok önemli; çünkü suyunu güzelce çekmeleri gerekiyor, muhteşem bir tat doyumuna ulaşabilsinler diye. 5 günlük ilk kurutmadan sonra tekrar merdanaleme işlemi uygulanıp iki gün daha kurutulur. Süreç ortamına göre farklılık gösterebiliyor. Kısaca, kurutma işlemi 7 ile 10 gün arasında değişebilir.

Kimlerdensin Ey Bez Sucuk?!

Bez Sucuk, söylediğimiz gibi Tokat yöresine özgüdür. Tokat için, Bez Sucuk kültürel bir miras olarak kalmakla yetinmemiş, 03.01.2022 tarihinde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş. Hatta ürün Tokat Sucuğu olarak da bilinmekte. Gordon Ramsey gelse, kurutmak için sallandırdığımız sucuğu alıp; şöyle bakır sahanda iki cızbız etsek adamcağız ayılıp bayılır! Bizim sucuk tam not alır.

Tokat Bez Sucuk ve Ortaya Çıkışı

Kendine has stili olan bir sucuğun tarihi olmaması garip olurdu. Bez Sucuk tarihi neredeyse 3 nesil eskiye dayanıyor. Olay şöyle: 1925 yılında, Mustafa İçeloğlu Tokat’ın merkezine sucuk ve pastırma imalatı için girişimde bulunur. Bir süre sonra oğlu, babasının başlatmış olduğu bu mesleği devralarak, et ürünleri fabrikasını kurar. Fabrikanın farkı, ticari ürün gibi seri üretim yerine geleneksel üretimde bulunmasıymış tabii. Zamanla, kültürel bir miras haline gelecek olan Tokat Bez Sucuk, geliştirilir ve işin ehli insanlar dünyayla tanışmasına vesile olur. Neden böyle diyoruz? Çünkü bazı ülkelere İhraç edilmeye başladığını duyduk. İşte kültürel ve ailesel bir başarı ve azim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir