Demirhindi Nedir?
Demirhindinin büyük tohum zarflarının tüylü dış kısmı, içersinde saklı, insanın çenesini kilitleyen ekşilik hakkında hiçbir ipucu vermez. 10-12 santimlik tombul tohum kapsülünün içi özlü bir kütle ile kaplıdır, bu kültenin içindeyse çok sert tohumlar yer alır. Demirhindiyi ayıüzümü kadar ekşi ama aynı zamanda şekerkamışı kadar tatlı yapan, bu yapışkan özdür.
Taze demirhindi tohum kapsülleri soyulduktan sonra herhangi bir sıvıyla ıslatılabilir, çünkü sonuç olarak tohumların ayıklanması için bu sıvı süzülecektir. Peru’da çocukların bu çok sert demirhindi çekirdeklerini toz toprak içinde oynadıkları bir oyunda bir tür kalıp taşı niyetine kullandıklarını görmüştüm. Çocuklarla oynadığım bu oyunda, iyi atış yapamadığım için epey miktar sakız kaybettikten sonra asıl hazinenin demirhindi özü olduğunu hatırlayıp çabalarımı bu konuda yoğunlaştırmaya karar vermiştim.
Demirhindinin Mutfakta Kullanımı
Tay ya da Hint mutfağı malzemelerinin satıldığı dükkanlarda demirhindi özünün kısmen işlemden geçirilerek kalıplanmış şeklini bulmak mümkün. Kalıplanmış demirhindi özü bazen çekirdekli bazense çekirdeksiz olarak satılıyor. Ticari hazır demirhindi konsantresi bulunursa tercih edilmelidir. Modern damıtma teknikleri sayesinde demirhindi konsantresi tam benim aklımdaki gibi bir ürün haline geldi. Üreticiler, tohum kapsülünün dışındaki tüylü, kâğıdımsı kabuk kolayca ayrılıp düşer hale gelene dek kurutarak işe başlarlar. Tohum kapsülünün içindeki özü oluşturan kütle dövüldükten sonra tohumların ayıklanmasına yetecek miktarda suyla karıştırılır. Elde edilen karışım, pişirilip süzülerek koyu bir şurup kıvamlı demirhindi konsantresi yapılır.
Tatlı ekşi tadın bir arada hissedildiği demirhindi konsantresi, Tay ve Meksika yemeklerinde fark yaratan lezzet ögesidir. Demirhindi konsantresini kullanmak için, önce biraz suyla ya da yemeğe katılabilecek bir sıvıyla konsantreyi seyreltmek, sonra eklemek gerekir. Farklı markalı demirhindi konsantrelerinin tadı, hatta her bir demirhindi konsantresi kutusunun içindeki konsantrenin ekşiliği farklı olduğundan seyreltilen konsantre yemeğe eklenmeden önce tadılmalıdır. Düşük kaliteli ürünlere, tadı değiştirmek amacıyla şeker ya da sirke ilave edildiğinden mümkünse saf demirhindi konsantresi kullanmaya çalışın.
Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Demirhindi Şerbeti Nedir?
Zencefil Nedir?
Dereotu Nedir?
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Geri bildirim: Karanfil Nedir? Tarihe Nasıl Yön Vermiştir? | Harbi Yiyorum ®