AydınEt YemeğiKöfteNE YİYELİMNEREDE YİYELİMTürkiye

Didim’de En İyi Ödemiş Köfte Nerede Yenir? Izgara Ödemiş Köfte, Merkez, Didim, Aydın

Baştan söyleyelim, Ödemiş köfte bize göre (yani bizim damak zevkimize göre) bir köfte değil. Yavan, sıkı, içinde irmik olan bir köfte. Zaten bariz biçimde lezzetlenmesi için tereyağı takviyesi yapılıyor. Lakin Didim’deyiz! Tekrar edelim mi? Evet, Didim’deyiz ve son iki yılı kendimize Didim’de spesifik yemek yapan, hasbelkader lezzette ortalamanın üstüne çıkabilmiş mekanları bulmaya adadık. Adadık ki, her yıl askerlik hizmetimizi yaptığımız Didim’de kendimizi en azından yeme-içme ile de olsa az şevklendirelim. Böylece hayat Didim’de bir nebze daha çekilebilir hale gelsin. Gibi gibi…

Acelemiz yok, biliyorsunuz. Ömür vefa ettikçe tatmaya, yazmaya, anlatmaya devam ediyoruz. Dile kolay Harbiyiyorum.com kurulalı daha yeni 13 yıl bitti. (Maşallah) Didim’e ise bu zamana kadar kimse el atmamıştı. Nasıl atsınlar? Hep anlatıp durduk, adam akıllı yemek yiyecek yer yok. Biz iki yıl önce Didim’de bir pideci, sonra da özellikle soslu tavuk şiş dürümü ve acı biberi ile gönüllere Didim şartlarında taht kurabilmeyi başarmış bir dürümcü yazdık. Şimdi de sıra geldi bu Ödemiş Köftecisi‘ne.

Öyle eneteresan bir durum ki; mekanın tam ismi bile belli değil. Tabelada bir yerlerde Tarihi Ödemiş Köftecisi yazıyor ama “Google Baba” bize başka bir isim gösteriyor. Neyse efendim. Burası kutu kadar bir lokanta. Didim’in eski çarşısı içerisinde bir yerlerde bir aile işletmesi. Aile işletmesi derken İstanbuldakiler gibi değil. Mekan kutu gibi dedim ya, içerisine iki küçük masayı anca sıkıştırabilmişler. Köfteyi pişiren ustamız ızgaranın başında. Eşi paket ve garnitür kısmında, bir de minik kızları var; o da annesinin eteğinin dibinde. İşte böylesine bir aile işletmesi.

Ustanın ustalığı belli. Izgarası direkt sokağa bakıyor. Kah önündeki semaverde erittiği tereyağını saca boşaltıyor, kah buzdolabından çıkardığı tereyağını önündeki sacın çukur yerinde eritip üstüne kaşık ile kırmızı toz biber serpiyor. Bu işlemleri seri bir biçimde yapmak zorunda çünkü sürekli bir sipariş akışı var.

Şimdi gelelim Ödemiş Köftesi’ne… Köfte konusunda dünyanın en geniş çeşidine sahip ülkemizde Ödemiş Köfte böyle uzun, parmak şeklinde içinde ekmek yerine irmik olan yöresel bir köftemiz. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi lezzet olarak bize (Harbiyiyorum yazarına) hitap etmiyor. Lakin köftedir, seveni çoktur. Saygı duyarız.

Didim’de Ödemiş Köftecisi’nde olay şöyle gelişiyor. Izgara yanındaki sacta eritilen tereyağı, kırmızı toz biber ile karıştırılıp renklendiriliyor ve bizim klasik fırın ekmeklerinin içleri bu toz biberli tereyağına bandırılıyor. Köfteler ise daha sonra bu tereyağı ve toz biber ile lezzetlendirilmiş ekmeklerin içine bırakılıyor. Bu kadar! Üstüne de ızgara biber ve maydanoz, isteyene soğan, domates ve yallah! (Not: Porsiyon isterseniz ekmeğin ortası açılır, kırmızı tereyağlı tarafı yukarı gelecek şekilde tabağa yerleştirilir ve üstlerine de köfteler bırakılıp servis edilir.)

Biz 1,5 porsiyon söyledik. 1,5 porsiyonda 10 köfte geliyor. (Nereye gidersek gidelim çok aç olmayınca ekmeği her zaman yanda tercih ederiz.)

Ayran ile tereyağı ve masadaki acı turşu biberlerin de yardımıyla köftelerimizi zorlanmadan yedik. Köftelerin altındaki ekmeğin de köşesini-kenarını tırtıkladık. Vallahi Didim gibi bir yerde iyi geldi.

Açıkçası bu Ödemiş Köftesi’nin burada bir de yoğurtlu versiyonu var. Bir daha gidersek kesin onu deneriz.

Biz menüde görmedik ama domates soslu veya salçalı İskender Kebap vari bir versiyonu da var ise onu yiyin hatta. Ne kadar çok sos ve sosumsu, o kadar yavanlıktan uzaklaşmış Ödemiş köfte.

Yemek ve lezzet paylaşımları için Harbiyiyorum Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Unutmayın! Yemeklerde renk arttıkça lezzet de artar.

Kimsenin iplemediği Didim’de Didim gastronomisine bir yeri daha Harbiyiyorum.com arşivine katmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Gidenlere, yiyenlere şimdiden afiyet olsun.

Not: Giderseniz bize mekanın kesin ismi neymiş söylerseniz memnun olurum. 1. Didim Ödemiş Köftecisi, 2. Meşhur Ödemiş Köftecisi, 3. Ödemiş Köftecisi (Her neyse, her üçünde de ne yaptığı anlaşılıyor.)

Didim Ödemiş Köfte
Yeni, Selanik Cd. No: 67\F, 09270 Didim/Aydın, Türkiye
Tel: +902568113433

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

One thought on “Didim’de En İyi Ödemiş Köfte Nerede Yenir? Izgara Ödemiş Köfte, Merkez, Didim, Aydın

  • Merhaba Salih Bey,
    Ödemiş Köftesi temalı yazınızı ilgiyle bir taraftan da hayal kırıklığı ile okudum. Burada yerel aidiyet içerisinde bir lezzetin elçisi olmaktan öte farklı yörelerimizden ve farklı ülkelerden lezzetleri denemekten zevk alan bir Egeli olarak yazınıza yorum yapıyorum.Çok değerli görüşlerinizi okuyorum, faydalanıyorum. Evet, siz damak tadınıza uymadığını zaten belirtmişsiniz.
    Doğma -büyüme Ödemiş’liyim. Küçüklüğümden delikanlı çağlarıma İzmir, Aydın ve Denizli başta olmak üzere Ege’nin bir çok iline ve ilçelerine yolculuk yaptım. Hatta bu şehirlerin bir kısmında sürekli yaşama fırsatım oldu. Köftemizin adı Ödemiş ve yakın çevresinde “köfte ekmek”, “kebap ekmek” olarak adlandırılıyor. Birisi Ödemiş’te gittiği eve köfte getirdiyse ” ekmek yağlattım” der alternatif olarak. Bulunduğum pek çok Ege şehrinde Ödemiş köftesinin ününün Küçük Menderes ovasının sınırlarını rahatlıkla aştığını yaşayarak gözlemledim. Ödemiş Köftesi sevgisi/ ilgisi öyle bir hal aldı ki şehir dışından İstanbul, Ankara , Konya gibi şehirlerden haftasonuna Ödemiş’e köfte yemeye gelenler insanlar var. Benim ne köfte ızgara restoranım var, ne de gurmelik üzerine profesyonel bir yetkinliğim var. Ama açık fikirli olmaya çalışıyorum kendimce. Evet, Ödemiş köftesinin içerisine irmik eklendiği konusu Ödemişlilerin de aralarında konuştuğu ve hatta reddetmediği bir ayrıntı. Açıkcası bu köfteyi ilçede en iyi yapanlar formülü paylaşmakta oldukça ketum. Ben oradaki köftecilere “bu köfte harcında irmik kullanıyor musunuz?” sorusunu yöneltmedim. Ödemişli olarak özellikle ilçemizde tercih ettiğim 3-4 Köfteci var ki her biri çok şükürler olsun yerel kaldılar, şubelerini arttırmadılar, tatlarını bozmadılar. Hızlı para motivasyonu yavaş yemek kültürüne en büyük darbeyi vuran bir faktör. Ödemiş’teki köfteci dükkanları büyük şehirlerimizin ve şehirlerarası dinlenme tesislerinin yemek salonlarında sıklıkla rastladığımız söz gelimi 100 + kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasitede değil. Yöresel köftelerin markalaşma ve zincir mağazalaşma yolculukları – gerek doğrudan şube açma , gerekse franchising üzerinden- bu tür yolculukların başarı hikayeleri getirmediğini acı örneklerle göstermektedir. Bir kere lezzette standart tutturmak güçleşiyor. Aynı hizmet kalitesini sürdürmek gerçekten kolay olmayan bir meydan okuma.
    Ödemiş köftesinin, çok özel bir lezzet olduğunu düşünüyorum ; hatta düşündürülüyorum. İçinde irmik olması köfteyi köfte olmaktan çıkarmıyor. Aksine bir karakteristik bu. Aydın’dan , Ankara’dan ve hatta yurtdışından arkadaşlarım bir zaman önce denemiş oldukları köfteyi nasıl özlediklerini söylemek için beni arıyorlar. Sırf canı köfte istediği için olur olmaz zamanlarda haftasonuna Ödemiş’e gelenleri tanıyorum. Kendi çocuklarının sünnet düğününde Ödemişli olmayıp Ödemiş köftecisini özellikle davet eden insanlar lezzet konusunda başka bir referans mesela.. Köftelerin içerisine farklı farklı malzemeler konulabiliyor. İsveç köftesinin yapılmasında kullanılan malzemelere bakınca onu da köfte kategorisinden çıkarmak gerekmiyor. Yunanistan’da yediğim keftedes , benim yediğim köftelerden farklıydı. Onlar da çok lezzetliydi.
    Ben köftelerimizin farklı ve zengin içerikli olmasını yürekten destekliyorum. Sonuçta tektip mutfak Anadolu gastronomisine uymayan bir kurgu. Ödemiş köftesini daha önce hiç yememiş insanlara bu çok lezzetli köfteyi, ürünün kalbinin attığı yerde Ödemiş ilçesinde tatma fırsatını tanımamız gerektiğini düşünüyorum. Ödemiş köftesinin çok iyi örneklerini yediğim için şehir dışındaki örneklerin Ödemiş köftesi ile ne derece örtüştüğü konusunda açıkcası iyimser değilim. Çünkü başka şehirlerde Ödemiş köftesi yemeye gidip Ödemiş’teki lezzeti bulamadıklarını söyleyen dostlarım oldu. Bu yüzden Ödemiş dışında Ödemiş köftesi yemiyorum. Siz de bilirsiniz Adanalılar , Adana dışındaki Adana kebapları Adana’dakilerle bir tutmazlar. Ben Ödemiş adını anımsattığı için Ödemiş dışı köftecilerin tabelalarına bakıyorum ve gülümsüyorum, o kadar. Yazıda geçen yoğurtlu versiyonunu Ödemiş’te geçtiğimiz sene bir kebab salonunda yedim. Değişikti ama bence en güzeli ızgara ve az yağlı versiyon. Bilemiyorum Ödemiş’te köfte yeme fırsatınız oldu mu, orası hakkında ayrı bir yazı yazdınız mı.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir