Hamur İşiKonyaNE YİYELİMNEREDE YİYELİMPideTürkiye

Konya’da En İyi Tandır Böreği Nerede Yenir? Gonya Tandır Evi, Selçuklu, Konya

Etliekmeğin Atası: Tandır Böreği

Konyalılar Konya’ya “Gonya” diyor. Zira etli ekmek’i de “Etliekmek” şeklinde bitişik yazıp, “Etlieygmek” diye okuyorlar. O yüzden mekanın ismi “Gonya Tandır Evi” olmuş ki neden olmasın? Biz böyle şeylere asla takılmayız, bilakis severiz. Bu tip şeyler kültürdür, çeşitliliktir. Ezber bozar ve ezberler bozulunca demans/alzaymır gibi hastalıklar defolur, giderler. Hatta “Tandır Böreği” bile bir yere kadar “Dandır Böreği” diye okunabilir.

Bu sağduyulu demokratik girişten sonra gelelim tandır böreği denen mukavvi ve bir o kadar lezzetli mucizeye. İddiaya göre “Tandır Böreği” Konyalıların geleneksel bir yemeği imiş. Evlerde kuyu tandırlarda yapılır imiş. Lakin bu lezzeti restoran modeli ile herkese sunmak fikri ilk olarak Gonya Tandır Evi’ne nasip olmuş imiş. Hal böyle olunca son yıllarda Tandır Böreği lokantalarının da sayıları çoğalmaya başlamış tabii. 

Şimdi efendim, tandır böreği bildiğiniz böreklerden değil. Böyle pide gibi değil gibi, börek gibi değil gibi bir yemek. Tandır böreğinde hamur var mı, var. Hamurun içinde bir şey var mı, o da var. Lakin tandır fırınının duvarında pişen, pidemsi bir börek. Bu yüzden ne börek ne de pide diyebileceğimiz kategorisi tamamen farklı bir lezzet ortaya çıkıyor. Üstelik Konya’da Etliekmek, fırın kebabı sonrasında ismi anılması gereken bir yemek. 

Gonya Tandır Evi, Konya Selçuklu’da genişçe bir lokanta. Bir aile işletmesi. Mekanın sonunda mermer bir yükselti üzerinde ibadet eder gibi oturan kişi tandır fırınlarının başındaki usta. O mermer yükseltinin altı da tahmin edebileceğiniz gibi tandır/kuyu fırınlar ile dolu. Ustamız fırının yanağına yapıştırdığı içi malzeme dolu hamurları arada sırada kapağı açarak kontrol ediyor. Daha sonra pişen tandır böreklerini çıkarıp mermer tezgahın üzerine sürüyor. Akabinde temizleme, karın deşme ve yağlama işlemleri başlıyor. Türkiye’de her yerde göremeyeceğiniz çok farklı bir pişirme düzeneği ve çok farklı pişirme biçimi… 

Peki bu tandır böreklerinin içerisinde ne gibi malzemeler var? 

Aslında bu tamamen sizin fantezinize kalmış. Lakin mekanın size önerdiği iki spesiyal var. Birincisi kakırdaklı, (kızartılıp kurutulmuş kuyruk yağına burada “kakırdak” deniyor) kavurmalı ve Konya küflüsü karması olan versiyonu. Diğeri de tahinli, tatlı olan versiyonu. Biz de tam olarak bunların tadına baktık. Yoksa isteyen pastırma, kavurma, peynir, patates ile sonsuz bir kombinasyona taam eyleyebilir. 

Mekanın sahibi Mehmet Arıcı’nın kendi yaptığı biber turşusu (biz önce bu biberleri bamyaya benzettik ama değilmiş) ile masaya eşlik eden tandır böreklerini bir kez ağzınıza attığınız aman içinizden “Aman Allahım! Bu da neymiş yahu!?” diye nidalar yükseliyor. Bu nidalara yanınızda bulunan insanlar da “Çok iyi bir iş yaptık buraya gelerek!” şeklindeki bakışları ile eşlik ediyorlar. Böylece herkesin, masada bulunan her lezzete eşliği ile uyum içinde bir dans başlıyor. 

Diyorlar ki; Tandır Böreği Konya’da etli ekmeğin atasıymış. Tüm alegoriyi izleyince bunun doğru olabileceğini siz de hak veriyorsunuz. 

Usulü, izlemesi, lezzeti ve sunumu ile Tandır Böreği gerçekten Konya’ya gittiğiniz zaman uğramanız gereken lezzet noktalarının başında geliyor.  

Şimdi Gonya Tandır Evi’ne gittiğiniz zaman mekandan ayrılırken “Konya Tandır Ekmeği” ve iri galetalar biçiminde göreceğiniz Konya tandır gevreklerinden de almadan dönmeyin. 

Konya’da lezzet peşinde koşan tüm dostlara selam.

Afiyet olsun. 

Gonya Tandır Evi
Horozluhan Mah, Selçuklu Cd. no.189, 42120 Selçuklu/Konya
Tel: +903323426926

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir