Bunları Bilelim

Sıfırdan Bira – Bölüm 3 Nedir Bu Bira?

Herkese selam, Sıfırdan Bira’nın üçüncü bölümüne hoş geldiniz. Daha önceki bölümlerde şişeler, kapaklar ve bardakları incelemiştik. Artık şişenin içine girme zamanı geldi, üçüncü bölümümüzde bu içeceğin ne olduğu ile ilgili konuşacağım.

Bira, binlerce yılı aşan tarifiyle fermente ve alkollü bir içecek. Su, şerbetçiotu, malt ve mayadan oluşan bira, ham maddeleri  farklı kombinasyonları ve kimi zamanda ek ham maddelerle desteklenerek yüzlerce çeşide ulaşılmakta. Şerbetçiotu, maya ve maltın karakterleri ve üretim sürecinde öne çıkmaları, içen kişiye farklı tat, koku ve lezzet deneyimi yaşatıyor.

Bu kadar basit bir formülden böylesine farklılık ve çeşit yaratabilmek de ustalık işi. Birayı yapan kişilere demcibaşı ya da ingilizce ismi ile brewer deniliyor ama ben her zaman ustalıklarını sihirbazlığa benzettiğim için onlara bu işin sihirbazları diyorum.

Bira üretimi nasıl yapılıyor?

Siz mesela, hiçbir ekmeği suya batırıp yemeyi denediniz mi? Bu arkadaş bir nevi ıslak ekmekten çıkan uzun yolculuğunda bugün önümüzde şişelenmiş, etiketlenmiş, iyi bir üretim ile bize sunulmuş şekilde karşımızda duruyor. Üretim kısmına ayrı bir bölümümüzde daha detaylı değineceğim. Ama genellikle tahıl olarak arpanın ve bazen diğer tahılların da kullanıldığı üretimde suyla buluşan tahıllar, süt ve yulaf karışımı gibi bulamaç bir hal alıyor. Burada yapılmak istenen şey aslında tahılın içeriğindeki şekeri açığa çıkarmak.

Elde ettiğimiz mayşe ya da karışım diyelim, biraz da çeşnilensin, farklı aromalar ya da acılık kazansın diye şerbetçiotları içine atılarak kaynatılıyor. Sonrasında belli bir sıcaklığa soğutulan, elimizde bulunan bu karışıma brewerlar maya ordusunu göndererek savaşı başlatıyor. Kendini tahıl ambarında bulan tavuk gibi ya da şeker bayramındaki çocuklar gibi, mayalar karışımın içeriğindeki şekeri bitirene kadar tüketiyor ve alkol ile karbondioksite dönüştürüyorlar. Artık ortaya bira çıkmış durumda.

Biramız dinlenmeye alınıyor, belli bir süre ve sıcaklıkta dinlendikten sonra şişeleniyor, kutulanıyor ya da fıçılanıyor ve bizlerin tüketimine sunuluyor. Basitçe ve kısaca yolculuğu bu şekilde, burada bahsettiğimiz hammaddeler ise hem görevleri ile hem de maruz kaldıkları kimyasal tepkimeler sonucu farklılıklar yaratıyorlar. Mayanın çeşidi, şerbetçiotunun soyağacı ya da tahılın cinsi, karışım yüzdesi veya kavrulup kavrulmaması hep, yeni bir biraya yeni bir tada atılan bir adım. Biranın rengi, tadı, kokusu, stili her şeyini bu ham maddeler ve tabi sihirbazları belirliyor.

İşte kısaca bira bu ve üçüncü bölümümüz de bu kadar. Beğeni, yorum, paylaşım ve varsa sorularınızı eksik etmeyiniz.

Bir sonraki sıfırdan bira bölümünde görüşmek üzere… 

Sevgiler.

Daha önceki yazılarımız:
Sıfırdan Bira – Bölüm 1 Bira Şişeleri
Sıfırdan Bira – Bölüm 2 Bira Bardakları

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Çağdaş Arman Bulut

Ben Çağdaş Arman Bulut, İzmir doğumluyum. Dış Ticaret, İşletme lisans ve Uluslararası Ticaret ve Finans yüksek lisanlıyım. Firmalarda ithalat ve satın alma departmanlarında farklı pozisyonlarda görev aldım. İşim sayesinde dünyanın birçok ülkesini görme ve kültürünü tanıma fırsatı buldum. Keyfine ve boğazına düşkün birisi olarak gittiğim ülkelerin özellikle yeme-içme kültürlerine hep ilgi duydum. Hobi olarak özellikle bira kültürüne olan sevgim, önce kapak sonrasında bardak koleksiyonerliği derken Belçika’da başlayan ve sonrasında uzman sertifikaları alarak her gün devam ettiğim ciddi bir eğitimim bulunmakta. 15 yıllık profesyonel kariyerimi bırakıp fermente ve distile alkoller ayrıca puro kültürü üzerine kültürel etkinlikler, marka işbirlikleri ve dijital platfromlarda işler yapmaktayım. Burada da sizlerle edinmiş olduğum bilgileri paylaşarak bu kültürleri yaymayı amaçlıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir