En İyilerLİSTELER

Türkiye’nin En İyi İşkembe Çorbacıları

İşkembe çorbası, sakatat sevenlerin sofralarındaki ilk lezzetlerin başında geliyor. Çorba dendi mi bizim de ilk üçte mutlaka aklımıza gelen çorbalardan biri. Bilindiği üzere (genellikle) sığır işkembesinden (midesinin bir bölümü) yapılan ve bu işkembenin kesimi ile farklı farklı isimler altında sunulan (damardan, şirden, kalın kesim, ince kesim gibi) bir çorba. Kimisi ağzına bile değdiremezken kimisi de bu çorbanın aşığıdır. Yapımı ve temizliği çok büyük önem taşır.

İşte il il Türkiye’de en iyi işkembe çorbası yapan 7 işkembe çorbacısı.

1- Fetih İşkembe, Balat – Fatih, İstanbul

Yerimiz tarihi Balat. “Ben İstanbul’da yaşıyorum!” diyenin mutlaka gidip görmesi gereken bir muhitimiz. Mekanımız ise “Fetih İşkembe Salonu“. Kuruluş tarihi 1973. Eski İstanbul işkembecisi deyince bizim aklımıza ilk olarak burası geliyor. Çorbası güzel mi? Kokoreci var mı? Kokoreci de var, kellesi de var. (Hem de tandır) Ağzınıza layık! İşkembesi de en klasik terbiyesiz usulden. Yeri Balat’ın arka sokaklarında.

İşkembeye sirke ve sarımsak katılır, azıcık da renklendirilir. Fetih İşkembe‘ye gidince siz de aynısını yapmayı unutmayın.

Fetih işkembeye ve kurucusu Hacı Ahmet Çelik’e bizden selam! Erken gitmekte fayda var, yoksa istediğinizi bulamama şansınız yüksek.

Adres: Ayvansaray, Leblebiciler Sk. No:6, 34087 Fatih/İstanbul
Telefon: 0 212 531 37 40

2- Nur Lokantası, Yusuf Usta Afyon

Nur Lokantası, Yusuf Usta; yani Yusuf Çınar Afyonkarahisar Emirdağ’lı. Meslekte 50.yılı. 1973 yılında Çınar Lokantası ismiyle başlıyorlar ama gel-zaman, git-zaman lokantasının ismi Çınar gibi köklü bir ağaç isminden, Nur isimli rahmani bir boyuta doğru evriliyor. İşte bu noktada Emirdağ’lı olmanın gerektirdiği şekilde Yusuf Usta Emirdağ Dil Paça’yı Afyonkarahisar halkına tanıtıyor.

Kaymak ve yoğurtla terbiyeledikleri işkembe çorbası ile bildiğiniz tüm işkembe çorbalarını unutun. Ayrıca burada “Dana Dil” ile yaptıkları sadece Afyon’da buraya özel “Emirdağ Paça” yemeği-çorbası da başka bir nefaset.

Adres: Burmalı, 23. Sk. 9/A, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
Telefon: 0 272 215 33 35

3- Paçacı Hüsnü, Bursa

Paçacı Hüsnü Usta, (Esas ismi: Hüsnü Hasan) Yassıköy Gümülcine’li. 1949 doğumlu. Bursa’ya Yunanistan’dan 35 yaşında göç etmek zorunda bırakılmadan önce yaptığı iş yine çorbacılık. Mekanının o zamanki ismi ise “Mavros Gatos” Yani Türkçesi “Kara Kedi” anlamına geliyor.

Kolajen deposu çorbalarının hepsinin en büyük özelliği derin kazanlarda uzun saatler kaynatılıyor olmaları. Kemik suyu burada önemli bir yer tutuyor. İster işkembe, ister paça, ister kelle kaynasın; ilikli kemik suyu şart. Ayaklar, kelleler, diller, işkembeler hepsi ayrı ayrı derin kazanlarda kaynatılıp daha sonra servis kazanlarına alınıp öyle servis ediliyor. Saat 15:00 sularında da çorba bitiyor. Yani geç giderseniz çorbaya yetişemeyebilirsiniz.

Sunumu da farklı Paçacı Hüsnü’nün, lezzeti de… Alışık olduğunuz derin çorba kaselerinde servis yapmıyor, bilakis bildiğiniz yemek tabaklarında servis yapıyor. Bursa’da mutlaka uğramanız gereken lezzet duraklarından biri Hüsnü Usta’nın yeri.

Adres: Millet Mah, Derya Cd. No:69/AD, 16350 Yıldırım/Bursa
Telefon: 0 224 360 29 86

4- Rumeli İşkembe – Ankara

Rumeli İşkembe Salonu 1945 yılından bu yana hizmet veriyor. Ankara’nın en eski ve en güzel çorbacılarından. Hiç değişmeyen ve müdavimlerinin sıraya girmesine neden olan lezzetleri var.

Buraya sadece işkembeci olarak bakmamak gerek. Çünkü Rumeli, Ankara’da yemek yenecek en güzel yerlerden birisi sayılabilir. Öne çıkan işkembe veya tuzlama gibi çorbalar denemeye değer. Alternatif ürünlerde de oldukça kaliteli ve lezzetli.

Tarihi bir mekanda tarihi kişilerle beğeneceğiniz lezzetlere ulaşabilirsiniz. Farklı çorbaları ve yemek lezzetleri ile tarih kokan bir mekan

Adres: Cumhuriyet, Bayındır-1 Sk. 25/A, 06420 Çankaya/Ankara
Telefon: 0 312 431 34 48

5- Lezzetçi Çorbacım, Sivas

Sivas’ın yalnızca kellesini ve etli ekmeğini değil, İşkembe Çorbasını da lezzet listenize almalısınız. Sivas’a giderseniz Lezzetçi Çorbacım‘da çorba içmeden dönmeyin. Lezzetçi Çorbacım’da başka çeşit çorbalar da var. Kelle Paça, Mercimek, Tavuk suyu diye uzayan bir liste var menülerinde.

Lezzetçi Çorbacım, Lezzetçi’nin Restoran ve Sivas Mutfağı şubelerinden sonra sadece çorba temalı olan şubesi.

Adres: Çarşıbaşı, Çarşıbaşı mahallesi Şemsi Sivasi caddesi, Meydan Camii Karşısı 3/1, 58040 Sivas Merkez/Sivas
Telefon: 0 346 222 20 25

6- Abbas’ın Yeri – İzmir

Abbas’ın Yeri özellikle İzmir’e yolu düşenler için hem tarihi dokusu, hem de lezzetli sulu yemek seçenekleriyle kesinlikle uygun bir seçenek. İşkembeyi seviyorsanız, nohutlu işkembesini de mutlaka denemelisiniz. Ev yemekleri seçenekleri de mevcut. Ama başta çorba söyleyip yanına da sipariş vermeye kalktığınızda uyarılıyorsunuz çünkü çorbayı içtikten sonra aç kalma şansınız çok çok az azalıyor bizden söylemesi.

Fiyatları bir tık yüksek olsa da hakkını veriyor diyebiliriz. Ünlü yemeklerinden biri de elmalı kuru fasulyesi.

Adres: Konak, 902 Sk. No:24 Hisarönü – Kemeraltı, 35250 Konak
Telefon: 0 232 489 89 47

7- Hacıbey Kelle Paça – Maltepe, İstanbul

Hacıbey’de işkembenin envai çeşit versiyonunu bulabileceğiniz gibi kelle paça çorbası, kelle söğüş, ciğer şiş gibi diğer sakatatları da buraya has bir lezzetle bulabilir ve bunları afiyetle yiyebilirsiniz. Minik küp ya da jülyen halde doğranmış işkembe parçalarını, kazanda kaynatılmış işkembe suyu ile gözünüzün önünde ısıtarak önünüze getiriyorlar.

Hacıbey, gerçek manada bir “Hacı” olan Ahmet Oğul‘un lokantası. Bu iş Kahramanmaraş’tan çocukluk mesleği. 1987 yılında Maraş’tan kalkıp İstanbul’a yerleşiyor. 1990 senesinde de kendi ustasından aldığı el ile çorbacısını kuruyor. 24 saat hizmet veren işletmesinde geceleri işin başında oğlu duruyor. Özellikle kış aylarında işkembe ve kelle paça çorbalarını bir de Hacıbey‘de deneyin. Severseniz kelle söğüşü de çorba üzerine cila olarak söyleyebilirsiniz.

Adres: Altayçeşme, Bağdat Cd. No:335 D:1, 34843 Maltepe/İstanbul
Telefon: 0 216 305 54 30

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir