Zerde Nedir?
Zerde. Konya bölgesinde sıklıkla karşılaşılan bir tatlı türü olarak bilinmektedir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlılar döneminde kendini gösteren tatlının sütlaç ile çift yumurta ikizleri olduğunu söylesek yalan olmaz. Malzemelerinin ve hazırlanış biçiminin hemen hemen aynı olması bu tezin doğruluğunu kanıtlar niteliktedir. Zerdeyi farklı kılan renginin sarımtırak olmasıdır. Bunda safranın etkili bir rolü bulunmaktadır. Fakat pahalı bir ürün olduğundan yerine çoğunlukla zerdeçal baharatı tercih edilmektedir.
Safran, altın gibi değerli şeylerin rengi de sarıdır. Yaz mevsimini de hatırlatan bu rengin, tatlının daha çok sıcak mevsimlerde tüketildiği hakkında ipucu verdiğini düşünebiliriz.
Büyük şehirlerde çok karşılaşmasak da – işkembeci ve sakatatçılar hariç- Anadolu’nun bazı yörelerinde düğünlerde, sünnet törenlerinde doğum yapan kadınlara ve çocuk görmeye gelenlerin yanı sıra cenaze evlerinde mevlütten sonra ikram edilmektedir.
Pirinç, şeker, safran,nişasta ve su ile harmanlanarak yapılan hafif bir yapıya sahip bu tatlı rivayete göre İran’da insanlar sevdiği, beğendiği insana hediye olarak götürürmüş. Hediyeyi alan kişi bu sayede kendisine karşı duyguları olduğunu -sana karşı boş değilim- anlarmış.
Zerde İsmi Nereden Gelir?
Sözlükteki anlamına bakıldığında safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesi olduğunu görürüz. Tatlının kelime kökeni ise ”Zer” Farsça’dan dilimize girmiştir ve “Altın” anlamına gelmektedir.
Zerde Nasıl Yapılır?
Osmanlı döneminde fakir insanlara verilen yemeklerin yanında sunulan bu tatlı çeşidinin yapımı da oldukça kolaydır.
Ilık suda yarım saat kadar bekletilen pirinçler yıkandıktan sonra 5 bardak su ile kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirilir, nişastası eklenir. Ardından üzerine gülsuyu dökülüp bekletilen yarım çay kaşığı safran veya zerdeçal eklenir. 1.5 su bardağı şeker eklenerek kaynamaya bırakılır. Ateşten alınan tatlı kaselere boşatılarak soğuması beklenir. İsteğe göre kuş üzümü, beyaz çam fıstığı ve nar taneleri ile üzeri süslenerek servis edilmektedir
*Zerde hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Ayrıca Konya Pilavı adı verilen düğün pilavlarında da çoğu zaman tatlı olarak zerde servis edilir ;)
Bu tatlı asıl iran tatlısı. İranin en eski tatlılarından birisidir. İsmindende belli zaten. Zerde iran dilinde sarı demek. İranda shole zard söyleniyor. Kesinlikle Saffranla yapılması gerekiyor.
Geri bildirim: Zerdeçal Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Osmanlı Mutfağının Gözdesi : Zerde | harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Zerdeli Sütlaç Tarifi | Antep Usulü Astarlı Sütlaç | Pirpirim