Beyran Nedir Nasıl Hazırlanır?
Beyran Nedir Nasıl Hazırlanır?
Gaziantep yöresinin bizlere kattığı en büyük lezzetlerden biri oldu beyran çorbası. (Ya da çorba olmadığını iddia edenler için direk beyan) Özellikle kötü versiyonlarıyla da olsa son yıllarda yurdun dört bir yanında popülerliği artan bir yemek. Kulaklarınızdan çıkan acısıyla, lezzetiyle, doyuruculuğuyla hayranlıkları ve tüm alkışları etmiyor desek olmaz. Bu çorba zaten hali hazırda Anteplilerin sabah kahvaltısını donatmış durumda.
Peki son zamanlarda popülerliği gittikçe artan bu Antep lezzetinin farkı neler? Lezzeti ve acısı nereden geliyor? Sağlığa yararları neler?
Belirtmek isterim ki beyran oldukça zorlu bir yapım sürecinden geçer. Ayarlarını tutturmak önemli olduğundan yediğiniz yerin bu alanda iyi bir yer olmasına dikkat etmek gerekir. Beyranın içinde genel olarak pirinç, sarımsak, yağ, baharat ve et var diyebiliriz. Öncelikle kuzu gerdanından alınan kemikli et önceden pişirilir ve kemiği ayrılır. Buradaki en önemli nokta, pişen kemikli etin suyunun beyran için kullanılıyor olmasıdır. Beyran yapımında kullanılan biber ise sadece beyran için yapılan özel bir hasattan gelmektedir ki beyrana o güzel rengini veren de bu özel biberdir.
Bol sarımsak ve pulbibiberli beyran… Sabah içtiniz güzelce karnınızı doyurdunuz. Üstüne bir Menengiç Kahvesi olsa kimse hayır demez sanırım. İnsan daha ne ister?
Nasıl Hazırlanır?
Her beyran tek tek hazırlanır. Bakır sahanlar ve harlı ateş ise işin püf noktası. Çünkü lezzetin en büyük kaynaklarından biri pişirme yöntemi. Etin suyundaki yağdan (ki bu yağ bile satırdan geçirilir) biraz alınır ve bu özel sahanlara konulurak biber eklenir, böylece biber yanmaz. Sonrasında daha önceden haşlanmış pirinç eklenir ve üstüne de kuzu eti konulur. Dövülmüş sarımsak da eklendikten sonra bir süre biberin kendi rengini vermesi beklenir. Rengini verdikten sonra sıra lezzeti et suyunu eklemek. Fakat et suyu yavaş yavaş eklenir ve harlı ateşte iyi kaynaması en önemli noktalardan biridir.
Sağlık Açısından Faydaları Neler?
Beyran lezzetinin yanında, aynı zamanda da oldukça sağlıklı bir çorba. Kemik suyunun faydalarını hepimiz biliyoruz, özellikle bağışıklık sistemimizi baştan sona toparlıyor. Üstüne bunun bakır sahanlarda pişmesi sağlık için çok büyük bir artı. İçindeki pulbiber ve sarımsak ise kış günlerinde bizi mikroplardan koruyacak büyük bir kalkan. Üzerine limon sıkıldığında tansiyonu bile önlüyor. İçindeki malzemelerin doğallığı ise tam puan.
500 yıllık bir geleneği olan Antep’in bu lezzetli yöresel çorbası, hem sağlık hem lezzet açısından kaybedilmemesi gereken tatlardan. Böyle bir lezzet artık sadece Antep’in içerisinde kalmadığı için çok şanslıyız. Umarız ileride tüm Türkiye’de bu çorbanın hakkı verilerek paylaşımı yapılır.
Bol beyranlı günler dileriz!
Geri bildirim: Gaziantep'te Ne Yenir Ne İçilir? Girizgah... | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: İstanbul'un En İyi 7 Beyrancısı - 2021 - Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Minestrone Çorbası Nedir? - Harbi Yiyorum