BursaCiğerNE YİYELİMSakatat

Bursa’da En İyi Edirne Ciğeri Nerede Yenir? Meşhur Edirne Yaprak Ciğer Salonu, Osmangazi, Bursa

Kim derdi ki Edirne ciğerinin en iyisini sen git Bursa’da ye! Kimse demedi zaten. Bir anda kendimizi Bursa’da Selami Usta’nın Meşhur Edirne Yaprak Ciğer Salonu’nda bulduk. Ve evet, Türkiye’de gizli kalmış en lezzetli Edirne ciğercisi ile tanıştık. 

Saçma mı? Gidin yiyin, öyle konuşalım. Gerçi başlık her türlü saçma gelmiş olabilir, neticede Edirne yaprak ciğerini Edirne’de yenir ama Edirne ciğerini bilenler ve yiyenler burada ciğer yedikten sonra bize hak vereceklerdir. 

Şimdi bir takım gastronomi milliyetçileri sinirlenebilir. Olur mu öyle şey diyeniniz çok olacaktır. Lakin Edirne’nin en meşhur tava ciğercisi Aydın ve diğer öne çıkan bilimum ciğercisinde yediğimiz için bu kıyaslamayı yapabiliyoruz. Ayrıca Trakyalı Demokritos’un dediği gibi “Yaşam bir çürümedir. İnsan bir algıdır.” sözlerine göre bizce Bursa’daki Selami Usta’nın Edirne Yaprak Ciğercisi’nden daha keyifli bir Edirne tava ciğercisi yok. Yani tüm yaşanmışlıklarımız ile bizim algımız bu yönde. Yaşam denen çürümenin içinde bu bilgiden hakkıyla istifade edebilene ne mutlu. 

Selami Ustanın ciğer salonu minicik, salaş, dört-beş masalı bir dükkan. İçeri girer girmez solda minik bir beyaz tahta, üstünde kırmızı kalem ile menüde ne var ise onlar yazılmış. Yanında da o meşhur kurutulmuş kırmızı biberler asılı. Peki menüde ne mi var? Ciğer, Cacık, Tatlı, Gazoz ve Su. Hayatımızda gördüğümüz en sempatik ama en etkili menülerden biri. Zira yazılanların hiçbiri boş değil. Düşünülmüş de yazılmış. Japonların Kaizen felsefesinden, Budizm’in Zen’inden damıtılmış adeta. 

Edirneli Selami Usta 1968 yılında Bursa’ya geliyor. Tam 38 yıl ayakkabıcılık yaptıktan sonra Bursa’daki bu minik ciğer salonunu açıyor. Bursa’da doğduğu yer olan Edirne’yi yaşatmaya kararlı. Bunu da Edirne’de öğrendiği usul ciğer satarak yapıyor. Una bulanıp kızartılan yaprak ciğerler Selami Usta’nın da dediği gibi boğazdan “Tereyağı gibi akıp gidiyor.” Sipariş verdikten beş dakika sonra masanıza servis ediliyor. Elbette o meşhur kızarmış, kıtır kıtır kurutulmuş kırmızı biberler ile birlikte. 

Belirtmekte fayda var; biberler iki kategoride; “Acı” ve “Çok acı” olarak sunuluyor. Bunu söylerseniz ona göre biberleri servis ediyorlar. Soğan ve kırmızı biberler ikram. Geriye menüden cacık ve tatlı kalıyor. Gelelim onlara…

*En yeni lezzet ve mekan keşiflerimiz için Harbiyiyorum Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Cacık, o acı biberleri ve kızarmış yaprak ciğerleri nötrleyebilecek en güzel yan lezzet. Acıdan yandınız, ciğerden yükseldiniz mi basın cacığı ferahlayın. Allah şu cacığı ilk bulandan razı olsun. Ne zaman cacık düşünsek içimize, ruhumuza bir hoşluk, bir ikirciklenme gelir. Selami Ustanın cacığı da çok kıyak bir cacık bu arada. Ayrana ne hacet. Bu cacık gelmiş geçmiş en iyi acı dindiren, gönül hoşluğu ve dahi ne demiş Augusto Escoffier; “Amuse-Bouche”. 

E, menüde geriye ne kaldı, “Tatlı” değil mi?

Öyle menüde basitçe tatlı yazdığına bakmayın Selami Usta’daki tatlı sadece burada yiyebileceğiniz bir muazzama. Asıl ismi “Padişah Tatlısı”. Eklektik ama çok uyumlu. İçinde ne olduğunu söylemeyelim; gidince siz keşfetmeye çalışın. (Fotoğraftan bakıp tahminler yürütebilirsiniz ama tadı ve dokusu görüp de yorumladığınızdan daha farklı olacak, buna emin olun)

Biz ki çok tatlıcı değilizdir, bu tatlıya bayıldık. Ve anladık ki Selami Usta’nın Meşhur Edirne Yaprak Ciğer Salonu menüsünde öylesine yazılan ciğer, cacık ve tatlıdan çok ama çok daha fazlası. 

Ve bir kez daha hatırlayıp anladık ki, sosyal medyada gözümüze sokulan tüm gösterişe, tantanaya ve şova rağmen işlerinde çok iyi ustalarımız, pirlerimiz hala varlar. Ve hala keşfedilmeyi, anlatılmayı ve bilinmeyi bekliyorlar. 

Toplumsal bir mesaj da verecek olursak işlerine ömürlerini vermiş ustalarımızı anmadan, tanımadan, arşivlemeden Fransa’dan ithal ettiğimiz Michelin ve Gault &Millau franchislerı ülkemize gelse ne olur, gelmese ne olur!

Ve sanıyoruz, biz de hala bu yüzden varız ve yazıyoruz. Don Kişot misali yeldeğirmenlerine mızrak sallıyoruz. 

İşin ehline, pirana ve arifana selam.

Not: 2024 Ocak ayında gittiğimizde mekanda kredi kartı geçmiyordu. Nakit çalışıyorlar. Bilginize…

Not 2: Bu yazının İngilizce versiyonuna ulaşmak için > Where to Eat the Best Edirne Style Liver in Bursa? 

Meşhur Edirne Yaprak Ciğer
Kemerçeşme, Kemerçeşme Cd. No:25, 16240 Osmangazi/Bursa
Tel: 0224 2725323

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir