ÇorbaFatihNE YİYELİM

Eminönü’nde En İyi Beyran Nerede İçilir? Lezzet-i Şark, Sirkeci, Fatih, İstanbul

Istanbul’daki En İyi Beyran Çorbası

Beyran, beyran ve yine beyran. Pirinç, saatlerce kaynamış ve pamuk gibi helme helme olmuş kelle eti. Harlı ateşte sarımsak/ pul biber ile mideye giren kimyasal kaynaşmaların en güzeli. O bir Gaziantep şaheseri. Kimileri çorba dese de, Gaziantepliler onu direk bir ana öğün yemeği olarak görür. Hatta sabah kahvaltısında yerler. Kesinlikle bir çorbadan daha ihtişamlıdır. Ne mutlu ki İstanbul’da da köklü bir Gaziantepli ailenin elinden orjinaline en yakın beyranı yemek artık mümkün. Nereden bahsediyoruz? Lezzet-i Şark Sirkeci’den..

Ya da bu beyranı daha önceden de yemek mümkündü ama maalesef bizim haberimiz yoktu, zira Lezzet-i Şark 15 yıldır Sirkeci’de, insan trafiğinin en yoğun olduğu yerlerin birinde, Hasırcılar Caddesi’nde hizmet vermekte…

Şimdi İstanbul’da “Beyran” isimli ama maalesef gerçeği ile yakından uzaktan alakası olmayan bir çorbayı ilk yapan ayak trafiği oldukça yoğun bir dürümcü, o çorbaya “Beyran” ismini verdiği ve yaptığı çorba versiyonu da İstanbullular tarafından beğenildiği için bu hatayı sürdüre dursun; post modern zamanların ötesinde bir yerde gerçek ile sanalın, yalan ile dolanın kalın sınırlarının birbirine karıştığı şu ahir günlerde sizlere İstanbul’da orijinal Gaziantep beyranının adresini işaret etmek yine bize düştü. Bilenler bilir, Harbiyiyorum.com’u da bunun için kurduğumuzu bu siteyi açtığımız gün beyan etmiştik. 

Zira beyran denen lezzet-i muazzamı yemek için Gaziantep’e yol tepen mahlukatlardanız. Hatta öyle ki ilk Gaziantep ziyaretimizden ve onca yemek deneyimimizden sonra Gaziantep’e sadece beyran ve ciğer kavurma için geri döneceğimize and içmiştik. İçtiğimiz andı tuttuk elbette. Defalarca beyran ve ciğer kavurma için Gaziantep’e geri döndük. Sonra baktık ki olmuyor, Cenab-ı Hak’tan niyazda bulunduk.

Gönlümüzde hep beyran ve ciğer kavurmanın doğru örneklerinin İstanbul gibi bir megapolde de olması vardı. İşte bunun en üst örneğini Eminönü’ndeki Lezzet-i Şark’da (nihayet) yaşadık. Nihayet diyoruz, çünkü trafiğin onca yoğun olduğu Sirkeci’de o mekanı biz sadece künefeci ve dürümcü gibi düşünme gafletinde bulunmuşuz. Bir de İstanbul’da daha önce beyran diye yediklerimiz Gaziantep’te yediklerimizin uzağından dahi geçmiyordu. Meğer Lezzet-i Şark çok başarılı beyran icracısıymış. Hep deriz her mekan her yemeği çok iyi yapamaz ama bazı yemekleri çok iyi yapan mekanların da müdavimi olur diye. İşte Lezzet-i Şark kelimenin tam anlamıyla bunlardan biri.

Bir insan Türkiye’deki en çok sevdiği yemeklerin ne olduğunu ancak yurtdışında uzun bir süre kalınca anlar. Çünkü yurtdışı sağlam aş erme yeridir. (Hamilelikteki aş ermeyi erkekler belki bir nebze bu sayede empati kurararak idrak edebilirler)Biz de Amerika ziyaretimiz sonrasında Türkiye’ye gelir gelmez en çok canımızın çektiği yemeğin beyran olduğunu anlar anlamaz soluğu Lezzet-i Şark Eminönü’nde aldık. Tam 2,5 ay boyunca ayrı kaldığımız beyrana tekrar kavuşmanın, onun sarımsağının, acısının, etinin, et suyu ve pirincinin lezzetine varmanın bir kez daha haklı mutluluğunu yaşladık. 

Daha önce İstanbul’da en iyi beyran yapan yerlerin listemizi de paylaşmıştık. (Zaten şu anda İstanbul’da hepi topu o kadar beyran yapan yer var) Umarız hepsi ve yeni beyran satmaya başlayan mekanlar bir an evvel Lezzet-i Şark kalibresinde beyran yapmaya ulaşırlar.

Bir de enteresandır Google babamızda “beyran” diye aratınca karşımıza bizim yıllar önce fotoğrafını çektiğimiz görseller dışında doğru düzgün “Beyran” görseli yok. Bütün yemek siteleri (Yemek.com, Onedio Yemek, gazeteler v.s. ) hepsi gidip bizim bu fotoğrafı kullanmış listelerinde. Ama arkadaş hiç mi gidip fotoğraf çekecek adamınız yok, onca para kazanıyorsunuz, işiniz bu madem neden bir fotoğrafçı tutup da içerik toplamıyorsunuz bu orijinal içerikleriniz için. 

Hadi onu da geçtik Gaziantep Belediyesi (Yüksek Gaziantep Gastronomisi) ile uğraşacağına önce esas envanterini tamamlasın da internete Gaziantep beyranının görsellerini servis etsin en azından.

Ne diyelim!? Burası Türkiye…

Hep deriz; hayat lezzetli yemeklerin tamamına ulaşmak için çok kısa. Bizim işimiz size beğendiğimiz, doğru ve iyi lezzetleri göstermek, yiyesiniz diye size güzel lezzetler sunmak, öğütler vermek. Gittiğimiz yerlerin fotoğraflarını, videolarını çekmek. Sizler için, yemek siteleri editörleri için ve hatta Gaziantep Belediyesi için kolaylık olsun diye sizlere örnekler toplamak, referanslar sunmak. 

Şüphesiz bugüne kadar bir restoranda bir lezzeti işaret eden Harbiyiyorum’un o güzel okuyucuları ne mutludur! Bizden içerik devşiren site editörleri ne yücedir. 

En güzel beyranlar hep sizinle olsun. 

Vesselam.

Lezzet-i Şark (Eminönü)
Rüstem Paşa, Hasırcılar Cd. No:38, 34116 Fatih/İstanbul
Tel: +902125142763

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir