YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Falafel Nedir?

Ortadoğu mutfağının baş tacı lezzetlerinden bir tanesi de Falafel’ dir. Mısır, Suriye, Lübnan ve çoğu Arap ülkelerinde neredeyse haftanın her günü tüketilmektedir. Arapça ‘biber’ anlamına gelen ‘filfil’ kelimesinden türetildiği bilinmektedir. Diğer adı ‘Ta’meyya’dır. Bakla ve nohutun bir gece önceden suda bekletilip baharat ve otlarla ezilerek köfte şekline getirilmesi, ardından yağda kızartılması ile elde edilir. Yapımı kolay lezzet çıtası oldukça yüksektir.

İsrail ve Filistin kaynaklı bir yemek olduğu idda edilen Falafel son derce besleyicidir ve maharetli ellerde normal et köfteden daha lezzetli sonuçlarla karşımıza çıkar. İçerisinde et bulunmadığından vejeteryanlar ve veganlar rahatlıkla tercih etmektedir.

Falafel her ne kadar birçok Ortadoğu ülkesinde bir öğün yemeği olarak yer alsa da, dünya mutfağında hala ara sıcaklar kategorisinde anılmaktadır. Aslen hafif bir yiyecektir ancak yanında sunulan pita ekmeği ile kalori seviyesi artışa geçmektedir. Çoğu zaman dürüm olarak da yapılır. Üstüne tahin ve kimyon eklenerek lezzeti geliştirilir.

Falafelin çıkış tarihi ve yeri hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Bazı kaynaklar falafelin anayurdunun Mısır olduğu ve 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu öne sürmektedir. Aynı zamanda Mısır’da yaşayan Kıptilerin hayvansal gıdaların tüketiminin yasak olduğu oruçlu günlerde falafeli yedikleri söylenmektedir. Ekonomiktir ve işte böylece yaygın bir tüketime kavuşmuştur.

Ülkemizde de özellikle son yıllarda sevilerek yenilen ve tercih edilen bir yiyecek haline gelmiştir. Sandiviç şeklinde domates, turşu, tahin sosu katılarak yenilebileceği gibi porsiyon olarak da tüketilmektedir.

Falafel’e ve sağlıklı beslenmeye zaman içinde artan ilgiyle beraber Türkiye’de marketlerde dondurulmuş ürünler arasında da falafeli görmek mümkün. Birçok süper markette hazır ve donmuş olarak satın alabileceğiniz tamamen yerli imalat West Falafel, Falafel konusunda en iddialı markalardan biri.

Harbi Yiyorum Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!

6 thoughts on “Falafel Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir