YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Limon Otu Yaprağı Nedir?

İspanyol fatihler, Güney Amerika’da limon otu yaprağı çalılarının yetiştiğini ilk kez gördüklerinde sonbahar geldiğinde bitkinin sarı bir meyvesinin oluşacağını sanmışlardı. Limon otu yaprağı bitkisinin havaya yaydığı koku bile herhangi bir kâşifin, bu bitkinin limon vereceğini sanmasına yeterdi. İspanyol kâşiflerin bu bitkinin kokusundan ve tadından en iyi yararlanmak için yaptıklarıysa, uygun bir daldan birkaç yaprak kopartmaktan ibaretti; limonda olduğu gibi kabuğu soymak ve sonra da çekirdekleri çıkarmak için zahmete girmeye gerek kalmıyordu.

Bu çalının yaprakları, mutfakta ya da banyoda kullanılabilen limon esansına benzeyen ama daha yumuşak ve daha az asitli bir elzem yağ içerir. Aslında yapraklar o kadar çok yağ içerir ki taze yapraklara, özellikle de yaz ortasından sonbahar başına kadar toplanan yetişkin yapraklara dokunulduğunda insanın eli yapış yapış olur. Yakınında bir limon otu yaprağı çalısı olmayanların, düzgün şekilde kurutulduğunda yaprakların dalda uzun süre kaldığını bilmelerinde yarar vardır.

Limon otu yaprağı çalısı, ideal tropik koşullarda 7,5 metre kadar uzayıp ağaç haline gelebilir. Daha çok 180 santimetreye ulaşıp bol bol dal atarlar. İyi güneş alan bir yerde, saksıda, soğuk iklimlerde bile kapalı mekânda da yetiştirilebilir. Limon otu yaprağını saçtığı harika kokusunun yanı sıra hoş, mor çiçek öbekleriyle de düşlerseniz, hemen en yakın özel bitki serasına gitmeyi planlayabilirsiniz.

Sık sık hasat edilirse, bitki yılda bir ya da iki kez yeniden hasat edilebilen sürgünleri kolayca verebilir. Bu tür üretim yapılan çiftliklerin hedef pazarları arasında yiyecek özü ve parfüm üreticileri yer alır, en bilineni ise bitki çayı üreticileridir.

Limon otu yaprağı, İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirildiğinden beri Avrupa’da yaygın olarak yetiştiriliyor. Fransız üreticilerin yetiştirdikleri limon otu yaprağı, hem kalitesi hem de kuvvetli kokusu nedeniyle öne çıkmaktadır, Kaliforniya ve Oregon’daki yeni üreticilerin mahsulleri de dikkat çekmektedir.

Limon otu yaprağı, limon otuyla ya da Fransız bitki çayları sektöründeki adıyla verveine ile sık sık karıştırılır. Limon otu yaprağı ile limon otu benzer özellikler taşısalar da tatları birbirinden çok farklıdır. Limon otu yaprağı çayı yapmak için kurutulmuş limon otu yaprağını sıcak suda yaklaşık 10 dakika bekletmek yeterlidir. Uzun süre bekletilse de çayın acıması hemen hemen imkansızdır, çünkü yaprakların kendisi neredeyse hiç acı değildir.

Mutfakta kullanımına gelince, puding ve dondurma malzemesi olacak süt ya da kremaya limon otu yaprağı konup bir süre bekletilebilir, ayrıca içkilere ya da aperatiflere de katılabilir. Taze limon otu yaprağı, balık buğulama sularına katılabilir; kıyılarak ya da bütün halde soslara ve ezmelere ilave edilebilir; ekşi güveçlerin malzeme katları arasına yerleştirilebilir ya da kek hamurlarına katılabilir.

Kurutulmuş limon otu yaprağının kokusu şaşırtıcı derecede kuvvetlidir ve iyi korunmuştur; yalnızca bitki çayı yapımında kullanılmakla kalmayıp aynı zamanda ufalandıktan sonra dolma harcına, çorbalara ya da pirinçli yemeklere katılabilir.

Kurutulmuş limon otu yaprağı tıpkı defne yaprağı gibi çok hacimli olduğundan saklamak zor olabilir, ancak ufalamaktan kaçınarak elzem yağının uçup gitmesini mümkün olduğunca önlemek gerekir. Yaprakları bütün halde saklamak için dev, ağzı kilitli saklama torbaları işe yarıyor; bir de bu torbanın durduğu kiler ya da evin başka bir bölümü limon otu yaprağının o güzel kokusundan nasibini alıyor. Tıp alanından zararlı böceklerin kontrol altına alınmasına kadar pek çok alanda limon otu yaprağından yararlanılıyor, ama bana sorarsanız limon otu yaprağının asıl yararı limon otunun, limonlu mersin yaprağının ve hatta limonun kendi kokusuyla rekabet eden o nefis tadı ve kokusu.

Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Maydanoz Nedir?
Vanilya Nedir?
Pho Nedir?
Pamuk Şeker Nedir?

2 thoughts on “Limon Otu Yaprağı Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir