YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Limon Otu (Lemon Grass) Nedir?

Limon otunun uzun sapları, tropik kuşakta 1,20 metreye kadar boy atabilir; limon otu genellikle 25-50 santim uzunluğunda kesilmiş “dipler” halinde satılır. Rengi, dipte açık sarımsı beyazdan, üstte parlak yeşile dönen limon otunun görünüşü bir anlamda taze soğana benzer. Üst kısmı hala yeşil olan taze limon otları daha kalitelidir. Kurumuş, rengi mat bir kahverengiye dönmüş, bayatladığı için kokusu azalmış olanları satın almayın.

Limon otunun hangi kısmını kullanacağınız duruma göre değişir. Yetişkin bitkinin tazeyken körpe orta kısmı dövülerek çeşitli köri karışımlarının harika bir ana malzemesini oluşturabilir. Dipteki daha lifli kısımlar ince halkalar halinde doğranıp ya da biraz dövülüp et sularına veya sebze sularına katılıp sonra süzülebilir. Daha genç bitkilerin “yeşil” yaprakları bitkinin sapının iyice sertleştiği kısma kadar gelir. Sapın en üstteki kısmında, sert, jilet gibi keskin yeşil yapraklar yer alır; bu kısım genellikle mutfakta kullanılmaz ama kurutulup çok nefis bir bitki çayı yapımında kullanılabilir. Bamya çiçeği, zencefil ya da narenciye kabuğuyla karıştırabilir ve balla tatlandırabilirsiniz.

Adından da anlaşıldığı üzere, limon otunun tadı limon kabuğu rendesinin neredeyse mükemmel bir taklidi olduğundan limon otu bildik, keskin limon tadının arzulandığı her yerde kullanılabilir. Körpecik limon otu sürgünleri, ufacık doğranıp balık ve karidesi lezzetlendirmekte kullanılabilir.

Asya usulü yengeç haşlama yaparken haşlama suyuna katılan bir iki sap limon otu yemeğin lezzetine lezzet katar. Limon otuyla limon arasında tat bakımından fark, limon otunun kokusunun daha az olmasıdır. Limon otunun tadı en iyi şekilde, yaygın olarak zencefil ya da biber türleriyle ilişkilendirilen damağın arka kısmında bir titreme şeklinde tarif edilebilir.

Limon otunun kurusu, bitki çaylarından başka bir yerde kullanıldığında pek dikkat çekici bir özellik göstermez. Limonda söz konusu olduğu gibi kurutma işlemi, limon otunun uçucu yağlarının çabucak uçmasına neden olduğu gibi limon otunun çeşitli kısımlarını aşırı sertleştirdiğinden, kurutulmuş limon otu bitki çayı yapımından başka pek fazla bir yerde kullanılmaz. Benzer şekilde, öğütülmüş halde satılan limon otu da koku özelliğini tamamen kaybettiğinden satın alınmamalıdır.

Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Limon Otu Yaprağı Nedir?
Pho Nedir?
Maydanoz Nedir?
Luppo Nedir?
Vanilya Nedir?

5 thoughts on “Limon Otu (Lemon Grass) Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir