Lohusa Şerbeti Nedir? Ne Anlama Gelmektedir? – Hikayeli Yemekler
Sıradaki hikâyeli lezzetimiz: “Lohusa Şerbeti”. Lohusa şerbeti, Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış bir geleneğin ürünüdür. Yeni doğan bebeği ziyarete gelenlere ikram edilen şerbet, eskiden baharat karışımları evde hazırlanır ve kaynatılırdı. Günümüzde ise şerbet, çeşitli baharatlar ve şerbete kırmızı rengini veren gıda boyası eklenerek hazırlanmış lohusa şekerleri ile yapılmaktadır. Yeni doğum yapmış kadın anlamına gelen kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre doğru yazımı “lohusa” şeklindedir.
Lohusa şerbeti doğum gerçekleştikten sonra pişirilen ve doğumu haber vermek adına komşulara, akrabalara, ziyaretçilere ikram edilmek için hazırlanan geleneksel bir şerbet türüdür. Geleneklere göre lohusa şerbeti, anne sütünün bol ve bereketli olması, bebeğin bebeklik dönemini sıkıntısız ağız tatlılığı ile geçirmesi için simgesel olarak dağıtılır.
Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılarak doğumu müjdelemek için sürahilerle komşulara ve akrabalara gönderilir. Bebek erkek ise, sürahinin boynuna kırmızı kurdele, kız ise ağzına gaz boyaması denilen kırmızı tülbent bağlanır. Daha sonra eve gelen konuklara da ikram edilir. Ayrıca gün içinde anneye bir kaç kez şerbet içirilir ve baharatların şifa vermesi sağlanır.
Osmanlı döneminden bu yana devam ettirilen bir kültür unsurudur.
Osmanlı padişahlarının çocukları olunca, ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı. Özellikle doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet gönderme geleneği vardı. Çeşitli malzemelerden yapılan şerbetler, altın, gümüş ve billur gibi değerli kaplara konulur ve yeni doğan bebeği ziyarete gelenlere, cariyeler tarafından ikram edilirdi.
Bu yazımda sizlere kültürümüzün önemli geleneklerinden biri olan lohusa şerbetinin hikayesini anlatmaya çalıştım. Lezzetlerin ortaya çıkış hikayelerini anlatmaya harbiyiyorum.com üzerinden devam edeceğim. Ortaya çıkış hikayelerini merak ettiğiniz lezzetleri “hikayeliyemekler” instagram sayfamdan sorabilir ve geçmiş paylaşımlarımı inceleyebilirsiniz. Takipte kalın…
Alper Buldu
Instagram: @hikayeliyemekler
Mail: [email protected]
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Perde Pilavı Kültürümüzde Ne Anlama Gelmektedir? – Hikayeli Yemekler
Yoğurt Nedir? – Yoğurdun Hikayesi
Sezar Salata Nasıl Ortaya Çıktı? – Hikayeli Yemekler
Hikayeli Yemekler – Pavlova’nın Ortaya Çıkış Hikayesi
Hikayeli Yemekler: İlk Çiğ Köftenin Hikayesi
Hikayeli Yemekler: Höşmerim Nasıl Ortaya Çıktı?
Menemen İlk Ne Zaman Yapıldı? Menemen Tarihine Işık Tutuyoruz!
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Geri bildirim: Vakfıkebir Ekmeği Nedir? - Hikayeli Yemekler | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Hindi Nasıl Pişirilir? | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Büryan Kebabı Nedir? - Hikayeli Yemekler | Harbi Yiyorum ®