Kelle Paça Çorbası Paça Çorbası Değildir!
Aynen öyle. Buraya da şerh düşelim. İşkembecilerde, çorbacılarda satılan ve mönüde “kelle paça çorbası” diye isimlendirilen çorba aslında sadece kelle çorbasıdır. Paça çorbası değildir.
Nasıl ki gerçekte Trileçe‘nin içeriğinde ne olduğunu bilmiyorsak, Kelle Paça ismi verilen ve bütün sakatatçılarda sunulan çorbanın içerisinde de gerçek manada “Paça” nın P’sinin olup olmadığını bilmiyoruz.
Geçtiğimiz günlerde gittiğim bir sakatatçı/çorbacıda garsona “Kelle Paça Çorbası” içerisinde ne olduğunu sorduğumda “Kelle var abi.” dedi. Peki, “Paça var mı?” dedim. “Vardır herhalde abi” dedi. “Peki o zaman mönüde satılan Paça Çorbası isimli çorba ne?” dedim. Cevap veremedi.
Aslında paça diye isimlendirilen olay dana, koyun v.b. hayvanın ayaklarıdır. İçerisinde kolajen olduğu için kemikleri güçlendiren ve kırıkların tedavisini hızlandırıcı bir özelliğe sahiptir. Ayrıca gerek rayihası, gerekse tadıyla kelle çorbasından çok farklıdır.
Gördüğünüz gibi paça çorbası başlıbaşına ayrı bir çorba. Peki kelle-paça ismi nasıl olmuş da birbirini aşkla bulmuş?
Bunun için aşağıdaki gibi akıl yürütüyoruz. Sizin de aklınıza olası senaryolar gelirse lütfen çekinmeyin ve yorum kısmında yazımıza katkıda bulunun. Ayrıca kelle-paça karışık halde sunan çorbacı biliyorsanız da lütfen haber edin.
İşte olası senaryolarımız;
- Eskiden ikisi karıştırılıp sunuluyormuş. (Başarılı bir kombinasyon olabilir. Neden olmasın?)
- Kelle çorbası ayrı, paça çorbası ayrı satılan bir lokantaya “Kelle-Paça çorbacısı” deniliyormuş. Çorbanın da ismi gel zaman git zaman kelle-paça çorbası olmuş.
- Paça çorbası, çorba olarak hayvanın sadece ayağı olduğu için zayıf bir yemek olarak algılanıyormuş, bu hayvanın kudretli başı olan kelle ile tamamlanmış. (Sadece paça sunmuyoruz, kelle de sunuyoruz. Hem baş, hem ayak ye! Duble güç hesabı.)
- Kelle deyince başka, paça deyince başka anlam yüklendiği için sakatat sevmeyene “Kelle-Paça” diyerek olayı soyutlamak için :)
Herkese bol kelle çorbalı bir kış dileriz…
Çok doğru bir yazı olmuş tebrikler
Geri bildirim: Canan Karatay: "Kelle Paça Ye, Botoksa İhtiyacın Kalmaz." - | Harbi Yiyorum
Maalesef gerçek paça çorbası artık kolay bulunmuyor. Kelle-paça diye satılan çorbalarda sadece kelle var ve çorba demeye bin şahit ister. Suyu ve eti ayrı pişiyor. Suyunda hiç et tadı yok.
Kelle-paça günümüzde “kelle ile yapılan paça çorbası” anlamında kullanılıyor. Çorbanın isminin malzemesinden geldiği göz ardı edilmiş.. Bornova’da bir lokantada ben “tavuk kalamar” gördüm. “Kalamar” kelimesinin o hayvanın adı olduğunu bilmiyorlar. Yemeğin adı sanıyorlar, aynı kızartmayı tavuktan yapınca “tavuk kalamar” olur zannediyorlar.
Düz cahillik.. Olan Türk mutfağına oluyor. Paça çorbası tabiri gitti.. Artık orjinaline “ayak paça” deniyor.. Paça zaten ayağın çevresindeki o etin adı. Başka yerde yok ki.. Paça zaten ayakta olur kardeşlerim. Pantolonda olur mesela.. Kolunuzdakine manşet denir, boynunuzdakine yaka denir.. Kellede olmaz..
Merhaba, Paça suyuna kelle konmasından olabilir mi?
Sanmıyorum. Tadından belli olurdu. Piyasadaki çoğu çorbada herhangi bir “et suyu” olduğundan kuşkuluyum.
Evde kemik kaynatılarak yapılan çorbanın tadını dışarıda bulamıyorsunuz. Halbuki “çorbacı” tabelası asan ve bu konuda ihtisaslaşmış yerlerin bunu yakalamaları ve geçmeleri gerekirdi. Normali budur.
Çocukken, annem kelle ve paçayı birlikte pişirir, geniş ve çukur bir servis tabağına alır ve hepimizin yemesi için sunardı. Akşama ne pişirdin anne diye sorduğumda “kelle paça yemeği” derdi. Demek ki eskiler birarada pişiriyorlarmış. Ama ayrı ayrı pişirildiğinde de ince bir lezzet ayırımı oluyor. Yani kelleyi ayrı paçayı ayrı yemek daha keyifli bence.
Kelle paçal çorbası kellenin bütününden oluşan çorbadır(dil ,yanak,göz,vs) ve ayak paçal çorbası aynı şekilde ayağın kısımlarından tırnak ,paça,vs) oluşur buradaki paçal kelimesinin uğradığı uydurma değişiklik yüzünden ortaya kelle paça çıkmıştır olması gereken KELLE PAÇAL ve AYAK PAÇAL dır.
En son 2 ay önce “meşhur kelle paçacı … usta” tabelası olan bir çorbacıda sipariş ettiğim kelle paçanın sipariş etmek istediğim şey olduğuna kendimi ikna edemememle beraber dışarda bir daha kelle yada paça çorbası içmemeye karar verdim.
Av ve kamp malzemeleri satan bir yerden kapçıların kullandığı küçük torçlardan aldım, ortalama 15 günde bir üsküdardaki balık pazarında bulunan sakatatçılardan ayak paça alıyorum. Evde bu torç ile güzelce kızartıp ovalayıp pişiriyorum. Dışarda eti ve suyu bu kadar birbirine işlemiş paça çorbası içmedim bu güne kadar. Son ayak paçayı bilindik bir s.marketten alayım dedim üsküdara gitmeye üşendim. 4 tane kuzu paça kalmıştı yaninada 4 parça sığır paça ilave ettim. Bu bambaşka bir lezzet bombardımanı oldu. Evde hiç sığır paça yapmamıştım ama sığır paçada kolajen denen şey daha fazla sanırım, çorba daha bir yoğun kıvamlı ve lezzetli oldu.
Demem o dur ki; eğer benim gibi sizde bir paçasever iseniz zahmetine katlanıp evde kendiniz yapacaksınız. Dışarıda yediğiniz şeyin paça olmadığını anlarsınız.
Birde paça terbiyeli olmaz. Terbiyeli yapınca bütün çorbaların tadı aynı oluyor.
Kuzu kelleden tek başına yapılan çorba ise yavan kalıyor. Minicik kuzunun kellesinde dişe dokunur ne varki, dişinize gelecek tek şey dili olur. Kuzu kelleyi paçanın içine çeşit katsın diye koyabilirsiniz. Zaten tek başına kuzu kellenin besleyici hiçbir özelliği yoktur.
Çok teşekkürler bilgilendirici mailiniz için…
Rica ederim Salih Bey.
Ayrıca ev yapımı tadında olmasada Sancaktepe’de bulunan Narin İşkembe salonunda ayak paça çorbasını tek başına içebilirsiniz, Kelle ve ayak paçayı karışık olarakta verirler sanırım.
Tamamdır. Not aldım. İlk fırsatta deneyeceğim.
Terbiyeli yapınca bütün çorbaların tadı aynı olmaz! Undan yapılan terbiyeyle, manda yoğurdundan yapılan terbiye aynı değildir. Her terbiye aynı değildir. Onun da hasını bilmek lazım.
Haklısınız.
Ayak paça ile birlikte kuzu işkembe pişirdiğinizde farklı bir lezzet yakalayacağınıza emin olun.
Kelle paca corbasi cok daha derin , cok daha detayli bir corbadir. Senaryolara gerek yok aslinda ,kelle paca corbanin orijinal ismi olup icerisinde pacadan kelleye kadar olan kisimdan bir cok farkli et ve sakatat barindirir. Simdilerde kalmadi bu sekilde gercek kelle paca yapan ama isin asli budur. Sevgiler
Bizden de sevgiler…
Çorbacı dükkanlarında garsona ne çorbası var diye sorulduğu zaman saymaya başlardı ”İşkembe,mercimek,tavuk suyu,kelle,paça ” Zaman içerisinde paça çorbasının yapımı zor olduğundan yapılmadığı için sadece kelle kaldı ama paçanında ismi kelleye yapıştı.Günümüzde çoğu garson PAÇA nın bir çorba yapım şekli olduğunu zannetmekte ve sorulduğunda kelle çorbasına ”Kellepaça” var diye cevap vermekte.İşin kötü yanı yanlışını düzeltmeye kalktığınızda kabul etmemekte direnmektedir.
Geri bildirim: Beyoğlu'nda Kelle Paça Çorbası Nerede İçilir? - Murat Kelle Paça Salonu
Geri bildirim: İlikli Kemik Suyu Faydaları ve Kullanım Alanları | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Kelle Paça ile Ayak Paça Çorbası Arasındaki Fark Nedir? | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Bu Hafta Neden Kelle Paça, Ayak Paça ve İlikli Kemik Suyu Satıyoruz?
Geri bildirim: Kolajen Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?| Harbiyiyorum
Eskiden kelle paça diye bir çorba vardı şehre gidince kelle, paça, kellepaça diye üçe ayrıldı. Mevcut durum insanların normali haline gelince eskiyi tartışamıyorsun. Bulgurda aynı şey oldu,siyez buğdayından yapılan ve yapımı çok zahmetli olan bulgur yerine raflara pilavlık bulgur diye değirmeni görmemiş bir buğday cinsi koydular. Dayıya leblebi ikram etmişler aynı nohuta benziyor demiş. Zaten nohuttan oluyor demişler. Ulen ektiğim nohut diktiğim nohut, çarşıya gittin leblemi mi oldun &iktiğim nohut demiş