Vakfıkebir Ekmeği Nedir? – Hikayeli Yemekler
Sıradaki hikâyeli yemeğimiz: “ Vakfıkebir ekmeği ”. Vakfıkebir ekmeği, ekşi hamur yöntemiyle üretilen ve ülke genelinde yaygın olarak tüketilen bir ekmek çeşididir. En önemli özellikleri oldukça büyük olması ve bayatlama süresinin uzun olmasıdır.
Vakfıkebir ekmeği taş fırınlarda pişirilir. Lezzetini yörenin unundan ve suyundan aldığı söylenir. Trabzon ilinin Vakfıkebir ilçesi ile özdeşleşen ekmek ülke çapında ünlüdür.
Vakfıkebir Ekmeği Nasıl Ortaya Çıktı?
Oldukça büyük ebatta üretilen ve bayatlamayan Vakfıkebir ekmeği, Karadeniz bölgesinde ortaya çıkmış bir ekmek türüdür. Eski bir yerleşim bölgesi olan Vakfıkebir, günümüzde Trabzon iline bağlı bir kıyı şerididir. Ekmeğe ismini veren bu bölge, Vakfıkebir ekmeğinin ilk ortaya çıktığı yer olarak bilinmektedir. Vakfıkebir ekmeğinin oluşumunda yörenin sosyal, kültürel ve coğrafi özelliklerinin etkili olduğu söylenebilir.
Geçmiş zamanlarda Karadeniz bölgesinde yaşayan yöre insanı bahar mevsiminde iş için, yürüme mesafesiyle en az üç gün süren yayla göçleri gerçekleştirmekteydi. Bu yolculuklar esnasında uzun süre taze kalabilecek, yoğun lezzetli büyük ekmeklere ihtiyaç duymaktaydılar. İşte bu ihtiyaç sonucunda uzun süre dayanabilen ve normal ekmeklerden daha besleyici olan Vakfıkebir ekmeği ortaya çıkmıştır.
Bu yazımda sizlere Vakfıkebir ekmeğinin hikayesini anlatmaya çalıştım. Lezzetlerin ortaya çıkış hikayelerini anlatmaya harbiyiyorum.com üzerinden devam edeceğim. Ortaya çıkış hikayelerini merak ettiğiniz lezzetleri “hikayeliyemekler” instagram sayfamdan sorabilir ve geçmiş paylaşımlarımı inceleyebilirsiniz. Takipte kalın…
Alper Buldu
Instagram: @hikayeliyemekler
Mail: [email protected]
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Lohusa Şerbeti Nedir? Ne Anlama Gelmektedir? – Hikayeli Yemekler
Perde Pilavı Kültürümüzde Ne Anlama Gelmektedir? – Hikayeli Yemekler
Yoğurt Nedir? – Yoğurdun Hikayesi
Sezar Salata Nasıl Ortaya Çıktı? – Hikayeli Yemekler
Geri bildirim: Tarihe Işık Tutan Tatlı: Kavut - Hikayeli Yemekler | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Hindi Nasıl Pişirilir? | Harbi Yiyorum ®