Bunları BilelimGURME NOTLARI

Yiyeceklerin Bozulma Sebepleri

Kışlık yiyecek hazırlamada dikkat edilecek en önemli nokta, yiyeceklerin bozulmasının önüne geçmek ve bozulmayı yapan sebepleri ortadan kaldırarak yiyeceği uzun süre saklanabilir hale getirmektir.

Yiyecekleri, bilhassa içinde su olanları uzun süre açıkta bırakacak olursak kimi kısa sürede kimi de uzun süre içerisinde bozulur. Besin değerleri azalır ve kullanılmayacak hale gelir.

Eğer yiyecekler rutubetli ve sıcak bir yerdeyse, bozulma daha çabuk gerçekleşir. Bu sebeple yiyecekleri kısa bir süre için saklayabilmek istiyorsak, buzdolaplarında, soğuk bodrumlarda veya kilerlerde saklamalıyız.

Soğuk yiyecekleri bozam mikroorganizmaları uyuşturarak faaliyetlerini durdurur. Mikroorganizmalar, üreyecek bir ortam bulamadığı için, yiyecekler bozulmadan bir süre kalabilir.

Yiyeceklerin bozulması; küflenme, ekşime, çürüme v.b. şekliyle belli olur.

Yiyeceklerin bozulmasını sağlayan faktörleri başlıca 3 grupta toplayabiliriz.

Biyolojik Sebepler

Yiyeceklerin bozulmasına mikroorganizmalar denen çok küçük canlılar sebep olur. Bunların başında da bakteriler gelir. Bu çeşit bozulmalar, küflenme, çürüme ve mayalanmayla kendini gösterir. Örneğin, ekmeğin küflenmesi, sebze ve meyvelerin çürümesi, yoğurdun, üzüm suyunun kabarması ve küflenmesi v.b. gibi.

Kimyevi Sebepler

Kesilen sebze veya meyve, hava temasıyla (oksidasyon) kararır ve bileşimi değişir. Çünkü besin maddeleri, havanın oksijeniyle birleşerek paslanırlar. Bu olay da yiyecekleri karartır ve bozar. (Örn: Kesilmiş elmanın kahverengileşmesi, muzun kararması gibi…) Yağın acıması, etin bozulması da bu gruptan bir bozulmadır.

Fiziki Sebepler

Sıcaklık, güneş ışığı, rüzga; yiyeceklerin bünyesindeki suyu uçurur ve rengini değiştirir, solduru ve pörsütür. Bunun için sebze ve meyveleri buzdolaplarında saklarken naylon torbalar, ya da koruyucu kaplar içine saklamak lazımdır. Çünkü naylon torba, suyun buharlaşmasına mani olduğu için, besinlerin uzun süre taze kalmasına sebebiyet verir.

Bu üç sebebi ortadan kaldırmış olursak, yiyeceklerimizi uzun süre bozulmadan saklamış oluruz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Yemeklerin Bozulmasını Önlemenin 12 Yolu
Uzun Süre Dayanan Gıdalar Listesi
Konserve Gıdalar Neden Taze Gıdalardan Daha Besleyici Olabilir?
Kurutarak Kışlık Yiyecek Hazırlama Örnekleri
Kuru Baklagil ve Unlar Nasıl Saklanır?
Yumurtaları Saklama Usulleri
Füme Et Nedir?

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

One thought on “Yiyeceklerin Bozulma Sebepleri

  • Chinazor

    Thank you for answering some questions running through my mind on why my food get spoilt sometimes.
    Nice article. Thanks for sharing.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir